Sagt om torpboken

Här samlar jag pressklipp, recensioner och feedback som kommit om torpboken.

”Första gången jag ser en så källrik och välskriven hembygdsbok. Den är så utförlig också, gedigen i högsta grad! Man kan köpa den fast man inte har några rötter i Möcklö och se hur man kan ställa upp uppgifter om man t.ex. vill skriva en sockenbok. Den kan också vara som ett exempel på hur man kan skriva en släktbok, ja, man kan använda den på många olika sätt!”

Ewa Nilsson, AnEken
författare till Släktforskningens mystieum, Vägen till dina rötter m.fl. böcker

”När boken låg i min brevlåda skulle jag bara titta lite grann först och sedan mer på kvällen, men när jag öppnade den och började läsa så var jag fast i 4 timmar, glömde att äta, så det gjorde jag och sedan fortsatte jag med boken. Jag har tittat i den varje dag!”

Viveca, en av informanterna till boken

”Under cirka fem års tid har Sara Rönér Janicke hållit på med det arbete där slutresultatet, den 191-sidiga boken Torp, torpare och lägenheter på Möcklö, har premiärförsäljning under Jämjödagen.”

Vårt Karlskrona Nr 5 2015, utkom 21 maj 2015

”Sara har blick för gamla torp
Sara […] bor själv i ett torp, om- och tillbyggt till modern standard. Men grunden är ändå det gamla torpet Annedal, ett av de torpnamn som räddats till eftervärlden”

Av Lennart Svensson, BlekingePosten 21 maj 2015

Sara skrev bok om torparnas liv (plusinnehåll kräver abonnemang): Hon sökte upp efterlevande som kunde berätta mer och när bygdens invånare fick nys om hennes arbete strömmade berättelserna in som hon kunde berika boktexterna med.”

Av Rose-Marie Axelsson, Sydöstran lördagen 30 maj 2015

”Det har blivit en bok om torp och torpare på Möcklö från 1820-talet fram till slutet av 1930-talet. Församlingsboken jag haft tillgång till sträcker sig bara till 1938 eftersom det är sekretess på dom i 70 år, men det var bra att avgränsa det på det sättet.”

Av Pär Jonasson, Blekinge Läns Tidning torsdagen 4 juni 2015

Sara söker vardagens historia
commersen150617Boken är utgiven i samarbete med Östra Blekinge Hembygdsförening och släpptes på Jämjödagen den 30 maj, där den snabbt blev slutsåld. Men fler exemplar är på gång, eftersom många blev utan på premiärdagen.”
[Detta är inte helt korrekt, boksläppet gjordes i samarbete med hembygdsföreningen, som även är återförsäljare av boken. Dessutom är föreningens ordförande med i studiecirkeln som ligger till grund för boken, så ÖBH är definitivt delaktiga!, Saras anm.]

Av Tinna Hiller Martinsson, Commersen onsdagen 17 juni 2015

Du har lyckats utmärkt med denna inventering, som jag inser har krävt både arkivgrävande och personliga möten. Fina, klargörande illustrationer och härliga gamla foton. En guldgruva för personer med rötter i området.
Tor Flensmarck, Monitorförlaget Kristianstad

Jag fick din fina bok igår, har bara bläddrat lite för att hitta info om mina anfäder. Min morfar kom från Blekinge och har många båtsmän i släktträdet varav några just från Möcklö och öarna runt ikring.
Tack igen för en fin bok som jag ska köpa en till av och ge till min morbror.
Janne, ättling till båtsman Olof Buller m.fl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.