Om Möcklös historia

Jag som står bakom den här sidan heter Sara Rönér Janicke. Jag besökte Möcklö första gången 2002, nykär och glad. Egentligen swischade jag förbi redan något år tidigare på utflykt med mina föräldrar, sedan jag flyttat upp till Karlskrona för att jobba, men ön lämnade inget bestående intryck då.

Jag bor på Möcklö sedan 2005, då jag flyttade ihop med mannen som introducerade mig för ön 2002. Jag visste redan innan att man inte flyttar på en bleking, och det gällde i allra högsta grad för min blivande make också, som bara flyttat 100 meter från huset han växte upp i.

Jag släktforskar sedan mitten av 1990-talet och historieintresset har ökat mer och mer på köpet. När jag hamnade i den här fantastiska jordbruksmiljön, med otroligt vackra stenmurar och spår av det gamla, väcktes nyfikenheten att få reda på mer om hur det var förr och vilka som bott här. Eftersom maken och sonen har sina genealogiska rötter här blev det naturligt att jag började släktforska på makens sida också. När jag satt med kyrkböckerna uppslagna på datorskärmen blev jag mer och mer nyfiken på folket runt omkring våra, och jag började göra avskrifter, lägga in i släktdatabas m.m., när jag ändå höll på.

Sedan blev jag engagerad i Senoren-Möcklös Samhällsförening där vi kört en studiecirkel om Möcklös historia 2009-2015. Vi har genomfört en inventering av gamla lokalnamnen på åkrar, kullar och backar, gått igenom torpen och dess innevånare i husförhörslängder och spår i naturen och nu är halvvägs igenom (april 2014) dokumentation av Möcklös gårdar och vilka som ägt och brukat dom. Detta kommer så småningom att bli någonslags publikation(er?) att ha hemma i bokhyllan, varför just det sammanställda materialet inte kommer att dyka upp här. Grunden till både torpinventeringen och gårdsinventeringen hade jag redan börjat skissa på innan vi körde studiecirkel, och vi har byggt vidare på mitt material.

På webbplatsen kommer jag att samla ihop olika avskrifter och sammanställningar efter hand som lusten och orken och tiden finns, med mycket länkar vidare till andra eldsjälar vars vägar korsar Möcklös historia (t.ex. Blekinges två båtsmansregister). Hoppas du hittar något du är intresserad av!

Jag har företag sedan 2004 och sedan 2010 har jag haft möjlighet att arbeta med olika slags släktforsknings- och hembygdsforskningsprojekt i företaget. Möcklös historia ingår som ett projekt i företaget under varumärket BevaraMinnen.

logo

Sara

Möcklö 2014-04-10

En reaktion på “Om Möcklös historia

  • 31 januari 2015 kl. 21:41
    Permalänk

    Hej Sara! Jag är Britt-Marie Olsson’s son och har tagit över hennes sommarstuga på Möcklö. Jag är intresserad av Möcklö släktträdet eftersom vi tillhör Jonasson släkten. Men även min pappas sida hade stuga här och som jag har några historier om, de hade ju hus uppehos Wester. Jag undrar finns det något som blivit publicerat? Isåfall är jag intresserad av att köpa. Annars undrar jag om man kan bli inbjuden så att man kan se Möcklösläktträdet? Jag förstod det som om man kunde bli det, när jag läste på deras hemsida (stämmer det??) Mamma har ju alltid kallat vårt hus Nycklatorpet, stämmer det att båtsman Nyckel bodde där? Hälsningar John

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.