Nu har jag gått och grunnat på en hemsida med Möcklös historia samlat i flera år! Så nu var det dags att börja bygga tyckte jag. Fördelen med en hemsida är att man kan bygga på med material efter hand som man hittar, och samtidigt delar jag med mig till andra intresserade, nyfikna, släktforskare m.m.
Jag kommer inte att publicera riktigt allt, men det blir mycket avskrifter och vilka olika källor vi hittat om Möcklö och dess historia, med speciell inriktning mot människorna som levt här. Det blir en hel del länkar också till källmaterial online.
Fantastiskt fin hemsida! Jag slog på jordrevning och hamnade här.
Min fars släkt är från Sturkö och jag är väl bekant med Senoren. Jag håller på att koppla ihop släktgårdar och ägor på Sturkö och finner att fram till 1795 finns ingen karta från Lantmäteriet. Jag använder då mtl och jb för pusslet. Gårdbeteckningarna ändras också runt 1720. Med all den erfarenhet som framgår av hemsidan skulle jag vilja fråga om det som finns att tillgå endast är jb och mtl för tiden fram till 1795? Kan man räkna med att den areal som mättes upp 1671 är samma som finns 1795 (med smärre justeringar). Eftersom jordrevning = inägor o l undrar jag över hur ut- och gatumarker hanterades.
Tacksam för svar.
Med vänlig hälsning
Anna-Carin Sagrelius
Vad kul att du hittat hit! Kul att det dyker upp en Sturkö-forskare här!
Du ställer svåra frågor också! Jag har precis börjat tassa runt litegrann i dessa gamla källor, och lär mig mer efter hand. Min ”mentor” Eva Kangeman vet säkert lite mer. Hon har råddat med båtsmännen på Sturkö vet jag, hon kanske har mer strögrejer om Sturkö, annars är hon ju Senoren-specialist. Jag ska ev. träffa henne på kommunarkivet idag en sväng, så jag kan kolla om hon vet något om det du undrar över. Vad gäller före 1795 förutom jb och mtl, så har du ju ministerialböckerna att lusläsa och pussla när det gäller folket på ön. Vet inte hur långt tillbaka Sturkö har sina böcker, men de och bouppteckningar är ju toppenbra källor för att pussla, även om det kräver en hel del gammalt hederligt släktforskarbläddrande så tidigt, och det är en hel del felskrivningar.
Om jag ska gissa lite baserat på hur det verkar ha sett ut här på Möcklö, så är de ägor som dyker upp i Stor/Lagaskiftena runt 1780-1800 väl de gamla som hängt med länge. Här började inte gårdarna klyvas förrän framåt 1830-talet och det blev väldigt små ägoförändringar vid skiftena, eftersom det inte gick att ändra så himla mycket på de små lappar som redan fanns. De var väl hyfsat väl fördelade som det var redan. Det var väl annat inne på Ramdalaslätten kan jag tänka, där det fanns större fält att bolla med.
Marker och sånt är jag inte så bevandrad med egentligen, jag har mest kollat på folken (även om jag älskar kartor och kartforskning!). Men vi håller på med gårdsinventering nu, och det är ett pusslande! Hade behövt ha mycket närmre till Härnösand (eller kan vi inte flytta hit böckerna igen?? Eller digitalisera klart dom nu genast!).
Hoppas du fått något slags svar.